Taloustietoa opettajille 2/22: Uutiskirje

Rahamuseon uutinen
|

Vuoden toisessa opettajille suunnatussa uutiskirjeessä on esillä talousosaamisen opettamisen tueksi suunniteltu talousosaamiskeskuksen pienryhmätoiminta, maaliskuussa tuleva Rahaviikko, rahamuseon kevään mielenkiintoiset yleisöluennot ja talousosaamisen neuvonantaja Anu Raijaksen blogi.

Rahaviikkoa vietetään 21.-25.3.2022

Global Money Week -teemaviikko on vuosittainen maailmanlaajuinen OECD:n organisoima kampanja, jonka tavoitteena on saada lapset ja nuoret tietoisiksi taloudesta ja opettaa heille taloudellisessa päätöksenteossa tarvittavia tietoja, taitoja, asenteita ja käyttäytymistä. Suomessa teemaviikkoa vietetään nimellä Rahaviikko ja se järjestetään 21.-25.3.2022. 

Meillä Suomessa yläasteelle ja toisen asteen opiskelijoille suunnatun teemaviikon materiaali koostuu verkkoluennoista, peleistä ja erilaisista tehtävistä. Rahaviikon järjestäjinä toimivat Finanssiala ry, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Marttaliitto, Nuori Yrittäjyys ry, Pörssisäätiö, Takuusäätiö ja Talous ja nuoret TAT. Opetushallitus ja Suomen Pankki toimivat teemaviikon suojelijoina.

Lue lisää rahaviikosta ja tutustu päiväkohtaisiin teemoihin »

Pienryhmätoiminta käynnistyy talousosaamiskeskuksessa

Suomen Pankin rahamuseossa sijaitseva talousosaamiskeskus on aloittanut toimintansa tammikuussa 2022. Uutena toimintona rahamuseossa käynnistämme käytännön talousosaamiseen keskittyvän pienryhmätoiminnan toisen asteen opiskelijoille. Pienryhmätoiminnassa opiskelijoiden kanssa käsitellään konkreettisesti oman talouden hallintaa esimerkiksi oman budjetin laatimisen ja muiden innostavien tehtävien kautta. Osallistujamäärä voi kerrallaan olla 5–24 henkilöä. Tällä hetkellä valittavana on kahdenlaista pienryhmätoimintaa, 45 minuutin ja 15 minuutin työpajat.

Kysy lisää pienryhmätoiminnasta ja ota yhteyttä: talousosaamisen neuvonantaja Anu Raijas, Suomen Pankki, etunimi.sukunimi@bof.fi.

Lue lisää talousosaamiskeskuksesta »

Talousosaamiskeskus avattiin tammikuussa

Vietimme talousosaamiskeskuksen avajaisia verkkotapahtumana 27.1.2022. Tilaisuuden ohjelmassa puhujina olivat valtiovarainministeri Annika Saarikko, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, Suomen Pankin talousosaamisen neuvonantaja Anu Raijas ja oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen. Ohjelma sisälsi oppilaiden ja opettajien videotervehdyksen talousosaamisen merkityksestä (Tampereen normaalikoulu) sekä nuorten onnistumistarinoita (Taloustaitohanke).

Katso avajaisten tallenne »

Rahan eri muodot ja ilmastonmuutos esillä rahamuseon kevään yleisötilaisuuksissa

Suomen Pankin rahamuseon kevään 2022 yleisötilaisuuksissa keskustellaan mm. rahan eri muodoista ja ilmastonmuutoksesta. Studia monetaria -yleisötilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tervetuloa osallistumaan tilaisuuteen paikan päällä rahamuseossa (Snellmaninkatu 2, Helsinki) tai webinaariosallistujana.

  • Ti 1.3. Ilmastonmuutos ja rahapolitiikka – kohti kestävää kasvua.
  • Ti 15.3. Digitaalinen euro – mitä se voisi olla?
  • Ti 22.3. Lainakatto, tuloihin sidottu velkarajoite, maksimilaina-aika, lyhennyspakko, pankkipuskurit jne. – tarvitaanko näitä?
  • Ti 5.4. Mitä ihmettä Kiinan taloudessa tapahtuu?
  • Ti 19.4. Rahanpesun estämisen valvonta Finanssivalvonnassa.
  • Ti 26.4. Talouskirja nyt: Osmo Soininvaaran ”2020-luvun yhteiskuntapolitiikka”
  • Ti 3.5. Inflaatiota voidaan mitata, mutta miten hintojen kehitystä ennustetaan vuosiksi eteenpäin?
  • Ti 10.5. Käteinen nyky-yhteiskunnassa

Katso tulevat tilaisuudet rahamuseon tapahtumakalenterista »
Katso menneiden tilaisuuksien tallenteet »

Blogi: Uusi viitekehys talousosaamisen parantamiseen julkaistu

Euroopan komissio ja OECD:n kansainvälinen talouskasvatusverkosto (OECD-INFE) julkaisivat tammikuussa aikuisten talousosaamisen edistämiseen viitekehyksen. Talousosaamisen neuvonantaja Anu Raijas Suomen Pankista kertoo blogissaan viitekehyksen tavoitteista, tulevista askelmerkeistä ja siitä miksi komissio on kiinnostunut talousosaamisesta.

Lue lisää Anu Raijaksen blogista »

Katso kaikki Euro ja Talous -blogit »

Haluatko tilata Taloustietoa opettajille -uutiskirjeen sähköpostiisi? Tilaa Taloustietoa opettajille -uutiskirje täältä