Talousosaamiskeskus

Suomen Pankki ja rahamuseo edistävät aktiivisesti talousosaamista.

Talousosaamiskeskus aloitti toimintansa Suomen Pankin rahamuseossa tammikuussa 2022. Rahamuseon tehtävänä on edistää kansalaisten tietämystä taloudesta, Suomen Pankista ja eurojärjestelmästä jakamalla ymmärrettävää tietoa. Talousosaamiskeskuksen toiminta rahamuseossa edistää suomalaisten talousosaamista ja tukee tulevaa kansallista talousosaamisstrategiaa, jota johtaa oikeusministeriö.

Rahamuseo säilyy edelleen museona, ja talousosaamiskeskuksen toiminnan myötä museon näyttelyssä, opastuksissa ja tapahtumissa on jatkossa entistä enemmän mukana talousosaamisen edistämiseen liittyviä sisältöjä.

Talousosaamiskeskus syntyi talousosaamishankkeen myötä

Suomen Pankki valmisteli kansallisen talousosaamisen strategiaehdotuksen (ks. Talousosaamishanke) ja luovutti sen oikeusministeriölle tammikuussa 2021. Oikeusministeriö käynnistää strategiaan liittyvät toimet vuoden 2022 alusta. Suomen Pankki haluaa jatkossakin olla mukana talousosaamisen strategian toteuttamisessa. Keskeinen toimintomuoto siinä on talousosaamiskeskus, joka aloittaa toimintansa Suomen Pankin rahamuseossa.

Talousosaamiskeskuksen toiminta rahamuseossa

Talousosaamiskeskuksen tavoite on sama kuin talousosaamisen kansallisella strategialla: suomalaisten talousosaaminen on maailman parasta vuoteen 2030 mennessä.

  • Museossa järjestettävät opastukset ja tapahtumat syventävät kävijöiden tietoa rahasta ja taloudesta. Useimmat tapahtumat ovat nähtävissä myös verkossa.
  • Rahamuseon näyttelyyn kuuluvat talousosaamisen sisällöt tunnistat omasta tunnuksesta – henkilö nimeltään Ruu seikkailee talousosaamiskeskuksessa. Tervetuloa tutustumaan!
  • Vuoden 2022 alussa käynnistettiin käytännön talousosaamiseen keskittyvä pienryhmätoiminta, joka on tarkoitettu toisen asteen opiskelijoille.
  • Rahamuseo toimii talousosaamisen foorumina. Jaamme talousosaamisen edistämisen parissa työskentelevien toimijoiden tuottamia tutkimustuloksia ja tietoa esimerkiksi yleisötilaisuuksissa ja koulutuksissa sekä eri viestintäkanavien kautta.

Tutustu talousosaamiskeskuksen strategiaan (.pdf)

Talousosaamisen koulutukset ja verkosto

Suomen Pankki ja rahamuseo ovat mukana toteuttamassa opettajille suunnattuja Talous tutuksi -koulutuksia. Vuoden 2021 syyskuun koulutus toteutettiin verkkotapahtumana rahamuseosta. Näiden jokavuotisten koulutustilaisuuksien järjestäjiä ovat Finanssiala ry, Suomen PankkiPörssisäätiöTalous ja nuoret TATHistorian ja yhteiskuntaopettajien liitto ja Opetushallitus.

  • Suomen Pankki julkaisee Taloustietoa opettajille -uutiskirjeen neljästi vuodessa. Uutiskirjeen voi tilata verkosta.
  • Julkaisemme talousosaamisen toimijaverkostolle suunnatun uutiskirjeen neljä kertaa vuodessa. 
  • Suomen Pankin verkkosivuilla on oma sivusto talousosaamisen edistämiseksi: Opi taloudesta.
  • Suomen Pankki ja Finanssivalvonta ovat jäseninä oikeusministeriön taloudenhallinnan neuvottelukunnassa.

Vietimme talousosaamiskeskuksen avajaisia 27.1.2022. Katso tallenne tapahtumakalenteristamme.

Lisätietoja: Anu Raijas, talousosaamisen neuvonantaja, etunimi.sukunimi(at)bof.fi.