Mitä rahamuseossa on?
Museon näyttely rakentuu neljän teeman ympärille: rahan ja pankkitoiminnan historia, rahapolitiikka, talousosaaminen ja setelitaide.
Historiaosastolla esittelemme Suomen historian käännekohtia talouden kannalta: kuinka Suomen Pankista on kehittynyt ruplia ja kopeekkoja liikkeeseen laskevasta pankista eurojärjestelmän täysivaltainen jäsen.
Rahapolitiikkaosastolla kerromme eurojärjestelmän toiminnasta sekä rahapolitiikan tavoitteista ja päätöksenteosta. Esittelemme myös, kuinka Suomen Pankki ja Finanssivalvonta huolehtivat rahoitusjärjestelmän vakaudesta sekä kuinka käteinen raha tulee liikkeeseen.
Talousosaamista tarvitaan kaikessa rahankäytössä, arkisista ostoksista säästö-, sijoitus- ja hankintapäätöksiin. Talousosaaminen muodostuu tietämyksestä ja ymmärryksestä, taidoista ja toiminnasta sekä asenteista. Rahamuseossa tarjoamme tietoa, jolloin oma ymmärrys talouden toiminnasta kasvaa. Tietoja ja taitoja tarvitaan oman talouden päätöksissä. Asenteet muotoutuvat omasta kiinnostuksesta taloutta ja sen toimintaa kohtaan: jokaisen olisi hyvä tietää vähintään talouden toiminnan perusperiaatteet.
Setelitaideosastolla esittelemme Suomen Pankin liikkeeseen laskemia seteleitä yli 200 vuoden ajalta. Esittelemme suomalaisia seteleitä ja kolikoita niiden edustamien tyylisuuntien mukaisesti. Tiesitkö, että seteleistämme löytyy uusrokokoota, uusrenessanssia, kansallisromantiikkaa, uusklassismia ja modernismia?
Museon kahvila ja matkamuistomyymälä tarjoaa rauhallisen levähdyspaikan museokierroksen ohessa.
Museoon on vapaa pääsy. Järjestämme opastettuja kierroksia ryhmille tilauksesta. Lisätietoja vierailu-sivulta. Pääsy museoon on esteetön ja näyttelyn sisällöt ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Rahamuseossa järjestetään keväisin ja syksyisin kaikille avoimia yleisötilaisuuksia ajankohtaisiin talousaiheisiin liittyen. Lisätietoa tulevista ja menneistä yleisötilaisuuksista löydät tapahtumakalenteristamme.