Rahamuseo avaa ovensa yleisölle 2.11.2021

Rahamuseon uutinen
|

Suomen Pankin rahamuseo avaa ovensa 2.11.2021 klo 11. Vakituisen näyttelyn lisäksi rahamuseossa esitellään talouspolitiikan historiaa elävästi: käytössä ovat opastetut kierrokset, ryhmävierailut, multimediat ja vuorovaikutteiset toiminnot. Loppuvuoden avoimet yleisötilaisuudet kutsuvat vierailijoita museoon keskustelemaan ajankohtaisista talousaiheista.

Rahamuseon näyttely rakentuu kolmen teeman ympärille, ja näyttelyn painopiste on Suomen Pankin ja Euroopan keskuspankkijärjestelmän toiminnassa sekä niiden harjoittamassa rahapolitiikassa. Museon historiakäytävällä esitellään rahan, pankkijärjestelmien ja Suomen historiaa. Setelistökäytävällä huomio on setelitaiteessa ja seteligrafiikan kehityksessä 1800-luvun alusta alkaen.

"Rahamuseon on ollut suljettuna lähes koko pandemian ajan, ja nyt vihdoin pääsemme avaamaan museon ja sen näyttelyn yleisölle. Näyttelyn tutut kohteet, kuten Suomen tiettävästi suurin kultahippu Aleksi, vanhat markat ja setelitaiteen helmi Eliel Saarisen luonnos 1922-tyypin seteliksi, odottavat kävijöitä entisillä paikoillaan. Kun museo oli kiinni, päivitimme museotekniikkaa ja uudistimme vuorovaikutteisia ja oppimista tukevia sisältöjämme. Nyt avaamisen myötä voimme taas ottaa vastaan pitkään kaivattuja oppilas- ja muita vierailuja", kertoo rahamuseon intendentti Jaakko Koskentola.

Ryhmävaraukset ja opastuskierrokset varattavissa

Rahamuseossa kerrotaan usein vaikeiksi koetuista talousaiheista helppotajuisesti ja ymmärrettävällä tavalla. Näyttelyn lisäksi talousaiheista opitaan vuorovaikutteisten toimintojen ja multimedioiden avulla. Museossa voi esimerkiksi testata tietämyksensä rahataloudesta tai verrata rahan arvoa eri aikoina.   

Ryhmävarauksia ja opastuksia voi jälleen varata rahamuseon nettisivuston vierailu-sivulla. Esimerkiksi koululaiset yhdessä opettajan kanssa voivat varata opastetun ryhmävierailun, jonka aikana esitellään rahamuseon koko näyttely, rahatalouden perusteita ja Suomen Pankin toimintaa osana eurojärjestelmää kattavasti ja innostavalla tavalla. 

Rahamuseon syksyn aiheina ilmastonmuutos ja rahapolitiikan uusi strategia

Rahamuseon syksyn 2021 avoimissa yleisötilaisuuksissa keskustellaan Euroopan keskuspankin rahapolitiikan uudesta strategiasta ja ilmastonmuutoksesta. Yleisötilaisuuksiin voi osallistua 9.11. alkaen paikan päällä rahamuseossa tai verkkoseminaariosallistujana etäyhteyksin. Yleisötilaisuuksilla Suomen Pankki haluaa edistää kansalaisten talousosaamista ja finanssimarkkinoiden tuntemista. Tavoitteena on myös lisätä vuoropuhelua yleisön kanssa. Tulevat yleisötilaisuudet, aiheet ja ajankohdat löytyvät rahamuseon verkkosivuston tapahtumakalenterista

Museovierailun suunnittelussa on huomioitu koronaturvallisuus. Voit tutustua turvallisen asioimisen ohjeisiin rahamuseon sivustolla.