Generation €uro-tävlingen kör i gång igen i oktober

Nyhet
|

Tävlingen Generation €uro Students’ Award som riktar sig till elever på andra stadiet startar 1.10.2019. Tävlingen arrangeras i samarbete mellan centralbankerna i euroområdet och Europeiska centralbanken. Eleverna i de deltagande länderna tävlar i en egen nationell serie i kunskaper om penningpolitik och hur penningpolitiken relaterar till ekonomin som helhet. De vinnande lagen reser till en prisutdelningsceremoni i Frankfurt, där ECB:s ordförande tar emot vinnarna från varje land.

Tävlingen består av tre omgångar. I den första omgången som ordnas 1.10–14.11.2019 får eleverna svara på flervalsfrågor online. I den andra omgången får de lag som gått vidare en analysuppgift, där de ska sammanställa ett essäsvar 3.12.2019–22.1.2020. De lag som klarat sig till final förbereder en muntlig presentation som ges på Finlands Banks myntmuseum 30.3.2020. Presentationerna bedöms av en expertjury, som efter tilläggsfrågor utser det vinnande laget.

Syftet med Generation €uro-tävlingen är att uppmuntra studerande att utmana sina kunskaper i ekonomi och penningpolitik. Eleverna uppmuntras därför att bilda lag bestående av fyra studerande och att tillsammans med sin lärare anmäla sig till tävlingen. Också lärarna kan inspirera eleverna att bilda grupper för tävlingen. Lagen kan anmäla sig på webbplatsen för Generation €uro Students’ Award (www.generationeuro.eu). På tävlingswebbplatsen finns också mer information om tävlingen, finallagen från tidigare år och evenemang i anslutning till tävlingen.

Närmare upplysningar lämnas av senior kommunikationsexpert Richard Brander vid Finlands Bank, telefon 09 183 2206