Laget från Ålands lyceum segrade i Generation €uro-tävlingen i penningpolitik

Laget från Ålands lyceum har vunnit den finländska finalen i tävlingen Generation €uro. De övriga finalisterna kom från Etelä-Tapiolan lukio från Esbo och Kuopion klassillinen lukio. Finalen hölls på distans den 14 april 2021. Vinnaren valdes av en jury bestående av experter från Finlands Bank med forskningschef Esa Jokivuolle som ordförande.

Det vinnande laget Victor Byman, Alva Kahnberg, Aaron Nordberg och Noel Rönnberg samt deras lärare Anders Casén som ledde laget får möta Europeiska centralbankens ledning vid ett virtuellt evenemang i maj. De två övriga finallagen belönades med bokpresentkort.

”Vid sidan om de äldre hör de unga till dem som drabbats hårdast av coronapandemin. - Ert deltagande berättar att ni inte blivit omständigheternas fångar utan ni höjde ribban över vad som normalt kan krävas av någon. Er aktiva attityd är förutom värd uppskattning också nyckeln till samhälleligt inflytande under de kommande åren”, konstaterade chefdirektör Olli Rehn i sitt öppningstal när han talade om elevernas situation under coronatiden.

Generation €uro är en lagtävling som testar elevernas kunskaper om penningpolitik. Lagen har i uppgift att förbereda och presentera ett förslag till ECB-rådets räntebeslut och eventuella andra penningpolitiska åtgärder. Tävlingen arrangeras årligen i euroområdet och riktar sig till elever i åldern 16–19 år.

Den första tävlingsomgången var en frågetävling på internet. Den andra omgången utgjordes av en analysuppgift, som tävlingsjuryn poängsatte. De tre bästa lagen tog sig till final.

Närmare upplysningar lämnas av senior kommunikationsexpert Richard Brander, telefon 09 183 2206.

Se en inbandning från Generation Euro-finalen 2021.