Videoteokset

Dokumenttielokuva
Musiikkivideot
Näytelmävideo
Raha-animaatiot
Taidevideot


Dokumenttielokuva

Sininen tyttö

Teos on dokumenttielokuva, jonka keskipisteessä on hyvä ystävämme Mai Kovanen. Halusimme dokumentoida tämänhetkistä elämäämme, ja koska Mai on hyvin keskeisessä osassa kaveriporukkaamme ja sen lisäksi myös hyvin omalaatuinen ja kiinnostava henkilö, päätimme kuvata häntä.

Tekijät:
Jukka Blomroos, Anna Sangi
Helsingin kuvataidelukio
2016


Musiikkivideot

Kahvihuoneilmiö: Kavereita

Sanovat, ettei ystäviä voi ostaa. Silti niillä, jotka ovat hyvätuloisimpia, tuntuu olevan niitä enemmän. Ainakin siltä se näyttää. Se, kohtaako monilukuinen sosiaalinen ympäristö ystävyyden kanssa, on ihan toinen asia.

Kahvihuoneilmiö:
Elias Hjelm: kitara/laulu /sävellys/sanoitus
Aleksi Harjunpää: kitara/taustalaulu
Jasper Hytiti: rummut
Tuukka Laaksonen: basso/taustalaulu

Videotiimi:
Eetu Korhonen: tekninen tuottaja/kuvaaja
Severi Laine: kuvaus
Sampo Saloheimo: kuvaus
Jussi Pohjavirta: kuvaussassistentti
Essi Hurttila: kuvausassitentti
Erik Koskela: valot
Sami Porio: valoassistentti
Mikko Hyry: valoassistentti
Bella Iho: tuotantoassistentti/ Behind the scenes videot
Mira-Julia Riikonen ja Roosa Hjelm: maskeeraus
Sauli Norja: näyttelijä
Iris Riivari: näyttelijä
Leevi Mänttäri: näyttelijä

Pekka Rautio: vastaava tuottaja

Kiitokset: Moona Nevalainen, Susanna Metsälä

Kahvihuoneilmiö on Vaskivuoren lukiosta.

Kappaleen sanat


Worm Zoo: (Money is) A Poor Excuse for the Rich

Rahan petollisuus, egon ja varakkaan ulosannin jatkuvasti kasvava merkitys nykyajan ja tulevaisuuden elämässä ja ihmissuhteissa. Mutta voiko rahalla koskaan poistaa yksinäisyyttä?


Worm Zoo:
Jenni Kosonen ja Mira-Julia Riikonen

Videotiimi:
Eetu Korhonen: tekninen tuottaja
Erik Koskela: valot
Jussi Pohjavirta: kuvaaja
Sami Porio: tekninen assistentti
Mikko Hyry: kuvaaja
Bella: näyttelijä
Mira-Julia Riikonen: maskeeraus
Bella Iho: tuotantoassistentti, Behind the scenes videot

Pekka Rautio: vastaava tuottaja

Worm Zoo on Vaskivuoren lukiosta.

Kappaleen sanat


Näytelmäelokuva

Highway to Future

Teoksemme Highway to Future on yksi meidän näkökulmastamme kehitetty Suomen tulevaisuuden mahdollisista skenaarioista. Teos sijoittuu vuoteen 2067, jolloin on kehitetty tapa lähettää videokuvaa menneisyyteen. Lyhytelokuvassa retrobuumin aiheuttaman innostuksen valtaama vloggaaja Marjutta Järvenheimo haastattelee Suomen senhetkisiä vaikuttajia.

Aloitimme projektin työstämistä elokuussa 2016. Lähestyimme aihetta alusta asti teatteri-improvisaation kautta, teimme siis erilaisia harjoituksia teeman ympäriltä. Loimme ideat hahmoista ja keskustelunaiheista suuntaa antavaan käsikirjoitukseen, mutta toimme hahmot eloon vasta kuvaustilanteissa.

Improvisaatio alkoi täysin tyhjän päältä, ja ideoita syntyi lähinnä nopeista heitoista improvisoinnin lomassa. Mielenkiintoista hommassa olivatkin juuri satunnaiset lausahdukset, joista syntyi suurempia ideoita.

Kuvasimme koulullamme Vaskivuoren lukiossa, Sanomatalolla, Kiasman takana, yksityisasunnossa ja Stockmannin Fazer-kahvilassa. Kaikki kuvaukset olivat purkissa parin viikon sisään. Suurin osa ajasta kului improvisaatioon ja leikkaamiseen.

Leikkausvaiheen loppumetreillä koimme traagisen takaiskun, kun koneemme kuoli ja materiaalit katosivat. Onneksi bittiavaruus vapautti lopulta panttivankinsa, ja nyt saatte nähdä sen keimailevan koko komeudessaan edessänne. Olkaa hyvät!

Jasmin Eväkoski, Emmi Orjatsalo, Sampo Saloheimo, Laura Tarhi, Mona Ylöne
Vaskivuoren lukio
2016


Raha-animaatiot

Animaatioita rahasta

00:08 Lauri Halttunen - Rahasade
01:15 Ville Färm & Joonatan Toivari - Scavannger (work in progress)
02:28 Mona Rantala - Nimetön
02:54 Anny Ståhlberg - Wishing well (for the future)
03:56 Julius Kerkis - Matti kukkarossa
04:22 Katja Nordfors - Tuuli

Helsingin kuvataidelukio
2016


Taidevideot

Punainen lanka

Emma Kamutta
Helsingin kuvataidelukio
2016


Tahra

Videossa ei ole selkeää juonta tai tarinaa. Sen sijaan videossa on käytetty symbolistista kerrontaa, joka jää katsojan tulkinnan varaan. Työn lähtökohtana oli ajatus kuvata paperijoutsenia, jotka ovat setelikuvioisia. Otimme työhömme vaikutteita muista videoista, joissa on kuvattu mustetta vedessä. Musteen muodostamat kuviot vedessä olivat mielestämme visuaalisesti tyylikäs ratkaisu.

Janni Finnilä & Christian Haratani
Helsingin kuvataidelukio
2016


Metsä

Teos koostuu rakennuksen julkisivulle projisoidusta videosta, jossa näkyy tuulen heiluttaman puun varjo. Puu on mänty, yksi Suomen yleisimmistä puulajeista.
Päädyin suunnittelemaan varjoaiheista teosta, miettimättä pitkään muita mahdollisia vaihtoehtoja. Aiheena ja työkaluna varjo on minulle entuudestaan tuttu. Varjot ja valon heijastukset esiintyvät hyvin monissa arkipäiväisissä valokuvissani. Valokuvaaminen on tuttua, mutta valoteoksia en ole aiemmin työstänyt tai edes suunnitellut. Olemattomasta kokemuksesta huolimatta valitsin lähestymistavaksi rakennuksen valaisemisen puhtaasta mielenkiinnosta. Teoksen toteutukseen kuuluu myös henkilökohtainen halu laajentaa omia taiteellisia lähestymistapoja ja työkaluja.
Näyttelyn aiheeseen teos kytkeytyy puiden ja varjojen symbolisuuden, katsojan assosiaatioiden ja poliittisen sekä taloudellisen tiedon kautta. Teos kommentoi Suomen talouden tulevaisuutta, mutta varsinaisen kannanoton muodostaa katsoja. Teos on siis tulkinnalle avoin, ja katsoja valitsee itse, ennustaako teos dystopiaa vai utopiaa.
Mielestäni teos edustaa tämänpäiväistä nykytaidetta. Uusia otteita tai lähestymistapoja teoksessa ei käytetä, mutta koen, että näin kevyt ja avoin tulevaisuuden käsitteleminen ei ollut yhtä yleistä esimerkiksi 2000-lukua edeltäneessä populistisessa nykytaiteessa. Uskon, että olen päässyt tutustumaan ja kiinnostumaan nykypäivän videotaiteesta erityisesti Eija-Liisa Ahtilan ansiosta. Voi olla, että hänen teoksensa ”Vaakasuora-Horizontal” on vaikuttanut minun puuaiheisen teokseni idean syntyyn.

Sarah Polyakov
Helsingin kuvataidelukio
2016