Talouskirja Nyt: Vaurastumisen vuodet. Suomen taloushistoria teollistumisen jälkeen

Rahamuseon tapahtuma
|

Neuvonantaja Juuso Vanhala Suomen Pankista haastattelee kirjan toimittajaa dosentti, erikoistutkija Matti Hannikaista.

Vielä toisen maailmansodan jälkeen Suomi oli teollistuva maatalousyhteiskunta, mutta puolessa vuosisadassa se nousi takamatkalta maailman vauraimpien maiden joukkoon, jälkiteolliseksi hyvinvointiyhteiskunnaksi. Talouspolitiikka siirtyi vuosikymmenten aikana vahvasta sääntelystä kohti liberaalia markkinataloutta. 
Vaurastumisen vuodet kuljettaa Suomen talouden nopeaan muutokseen 1960-luvulta nykypäivään. Teoksessa avautuu talouden eri osa-alueiden kehitys maa- ja metsätaloudesta energiantuotantoon ja liikenteestä kotitalouksien kulutukseen ja julkiseen talouteen. Vuosikymmenet näkivät paitsi nousukausien juhlaa myös talouden notkahduksia ja rahoitusmarkkinoiden murroksia, kuten 1990-luvun vaikean pankkikriisin ja laman. 

Koulutukseen ja teknologiaan panostanut Suomi kuuluu globalisaation menestyjiin. Vaikka lähtökohdat tulevaisuuden rakentamiselle ovat hyvät, vaurastumisella on myös varjopuolensa. 

Jaana Laine on talous- ja sosiaalihistorian dosentti Helsingin yliopistossa. 
Susanna Fellman on Göteborgin yliopiston taloushistorian professori. 
Matti Hannikainen on talous- ja sosiaalihistorian dosentti Helsingin yliopistossa ja erikoistutkija työeläkevakuutusyhtiö Varmassa. 
Jari Ojala työskentelee vertailevan liiketoimintahistorian professorina Jyväskylän yliopistossa.

Talouskirja nyt: Vaurastumisen vuodet