Talouskirja nyt: Kylmästi laskeva mies — Talousvaikuttaja Risto Rytin elämä

Rahamuseon tapahtuma
|

Viestintäpäällikkö Jenni Hellström haastattelee kirjan kirjoittajia professori emeritus Sakari Heikkistä sekä dosentti Seppo Tiihosta.

Rahamuseon tilaisuudessa tarkastelemme Rytin toimintaa Suomen Pankin pääjohtajana. Risto Ryti valittiin keskuspankin pääjohtajaksi vuonna 1923, vain 33-vuotiaana. Hänet nimitettiin valtiovarainministerin paikalta. Juristi Ryti ei ollut opiskellut taloustieteitä ennen nimitystään.

Ryti tunnettiin laajasta sivistyneisyydestään ja joustavasta ajattelustaan. Pragmaattisena talouspoliitikkona hän pystyi näkemään erilaisia ratkaisuja muuttuvissa tilanteissa. Rytin kotimaiset ja ulkomaiset verkostot olivat huomattavan laajoja. Hänen pääjohtajakaudellaan Suomen talouden syklit vaihtuivat alun noususuhdanteesta lamaan ja huippusuhdanteeseen, ja valtiovarainministereitäkin oli tänä aikana kahdeksan.

Talvisodan sytyttyä Ryti nimitettiin pääministeriksi ja myöhemmin tasavallan presidentiksi. Hän palasi Suomen Pankin pääjohtajaksi vuosiksi 1944–45.

Tapahtuman videotallenne:

 

Suomen Pankin Talouskirja nyt -sarja avaa talouden käsitteitä kirjallisuuden kautta. Tilaisuuksissa keskustellaan talousaiheisesta kirjasta. 8.11.2022 pidettävän tilaisuuden keskiössä on Seppo Tiihosen, Sakari Heikkisen ja Antti Kuusterän teos Kylmästi laskeva mies — Talousvaikuttaja Risto Rytin elämä.