Kuinka kuluttajaluottojen myöntäjiä valvotaan?

Rahamuseon tapahtuma
|

Suomalaisten kotitalouksien velkaantuminen niin asuntoluottojen kuin kulutusluottojen osalta on korkealla tasolla. Osana kotitalouksien ylivelkaantumisen ehkäisemistä on säädetty laki, jossa luotonvalvonta keskitetään yhdelle viranomaisella. Kuluttajaluotonannon valvonta siirtyy Etelä-Suomen aluehallintovirastolta Finanssivalvonnan alaisuuteen heinäkuun 2023 alusta alkaen.

Kuluttajaluottoja myöntäviltä yrityksiltä edellytetään rekisteröitymistä valvovalle viranomaiselle. Kuluttajaluottoja myöntävien yritysten täytyy myös täyttää rekisteröinnin edellytykset koko toiminnan ajan, ja niiden toimintatapoja kuten myyntiä, markkinointia ja luotonmyönnön periaatteita valvotaan Finanssivalvonnassa samaan tapaan kuin muidenkin luotonantajien.

Finanssivalvonnan johtava asiantuntija Timo Peltonen kertoo, mitä valvojamuutos käytännössä tarkoittaa, miten kuluttajaluottoja myöntäviä yrityksiä valvotaan ja miltä toimialan tilanne näyttää tällä hetkellä.

Tilaisuuden esityskalvot:

Tilaisuuden videotaltiointi:

Tämä tilaisuus on osa Studia monetaria -luentosarjaa. Studia monetaria -luentosarjan aiheet liittyvät Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan toimialaan ja historiaan. Luennoijat ovat alansa huippuasiantuntijoita ja työskentelevät pääosin Suomen Pankissa ja Finanssivalvonnassa. Sarjan luennot ovat yleistajuisia, eikä niiden seuraamiseen tarvita erityisiä taustatietoja. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.