Keskuspankin epätavanomainen rahapolitiikka – Mitä on määrällinen kiristäminen?

Rahamuseon tapahtuma
|

Inflaation kiihtyessä keskuspankit ovat siirtyneet määrällisestä keventämisestä kohti määrällistä kiristämistä, missä keskuspankki pienentää osto-ohjelmiensa kokoa ja taseessa olevien arvopaperien määrää.

Mutta onko määrällinen kiristäminen vain määrällisen keventämisen vastakohta? Tämä tarkoittaisi että kooltaan yhtä suurella tasetta supistavalla ja kasvattavalla toimella olisi yhtä suuri mutta erimerkkinen vaikutus. Taloustieteellinen kirjallisuus ja kokemukset taseen supistamisen vaikutuksista ovat kuitenkin vielä varsin vähäisiä.

Aiheesta luennoi rahapolitiikka- ja tutkimusosaston päällikkö Juha Kilponen

OSALLISTUMISOHJEET:

Osallistu tilaisuuteen saapumalla paikan päälle rahamuseoon tai seuraa verkkolähetystä.

Osallistu paikan päällä:

Voit osallistua tilaisuuteen paikan päällä ilman ennakkoilmoittautumista (Snellmaninkatu 2, Helsinki). Osallistujapaikkoja on rajallinen määrä ja tästä syystä pyydämme saapumaan paikalle ajoissa ennen ohjelman alkamista.

Seuraa verkkolähetystä: 

Voit seurata verkkolähetystä tämän linkin kautta.

Tämä tilaisuus on osa Studia monetaria -luentosarjaa. Studia monetaria -luentosarjan aiheet liittyvät Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan toimialaan ja historiaan. Luennoijat ovat alansa huippuasiantuntijoita ja työskentelevät pääosin Suomen Pankissa ja Finanssivalvonnassa. Sarjan luennot ovat yleistajuisia, eikä niiden seuraamiseen tarvita erityisiä taustatietoja. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.