Hallitus kansan kukkarolla. Seteleiden leikkaaminen vuosien 1945 ja 1946 vaihteessa

Rahamuseon tapahtuma
|

Tervetuloa seteliasiantuntija Antti Heinosen uuden kirjan julkistamistilaisuuteen, joka samalla avaa rahamuseon syksyn yleisöluentosarjan. Tilaisuus pidetään virtuaalitapahtumana ja on kaikille avoin. Avaussanat lausuu johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki, joka vastaa käteiseen ja maksujärjestelmiin liittyvistä asioista Suomen Pankissa.

Antti Heinosen kirja ”Hallitus kansan kukkarolla. Seteleiden leikkaaminen vuosien 1945 ja 1946 vaihteessa” käsittelee Suomen setelihistorian dramaattisinta tapahtumaa. Kirja täydentää Heinosen aikaisempia teoksia Suomen setelihistoriasta. Aiemmin hän on käsitellyt laajoja historiallisia kokonaisuuksia ja tässä kirjassa Heinonen pureutuu yksittäiseen tapahtumaan huomattavan yksityiskohtaisesti.

Seteleiden vaihdon toteutustapa vuosien 1945 ja 1946 vaihteessa eli niiden leikkaaminen tuli suurena yllätyksenä lähes kaikille. Erityisesti vähävaraisille ja haja-asutusalueella asuville koko seteleiden vaihto tuli yllätyksenä merkittävin seurauksin. Monille jäi tunne, että he menettivät puolet seteleidensä arvosta. Pelko uudesta setelinleikkauksesta jäi elämään vuosikymmenten ajaksi ja aiheutti ajoittain laajalti paniikkireaktioita.

Kirja tarkastelee setelinleikkausta ja sen vaikutuksia useasta eri näkökulmasta. Se perustuu paljolti arkistomateriaaliin, jota ei ole aikaisemmin käsitelty julkisuudessa.

Suomi oli sodan jälkeen elinkeinorakenteeltaan sekä viestintä- ja liikenneyhteyksiltään hyvin erilainen yhteiskunta kuin nykyisin. Se osaltaan selittää, miksi seteleiden vaihdon toimeenpanossa oli vaikeuksia ja miksi se koettiin epäoikeudenmukaiseksi.

Kirjan tekijällä Antti Heinosella on merkittävä kansainvälinen ura setelialalla. Nykyisin hän johtaa seteliteollisuuden maailmanlaajuista eettistä yhteistyötä, jonka tavoitteena on estää korruptiota ja edistää kilpailua. Sitä ennen hän toimi seteliväärennösten torjunnan keskuspankkiyhteistyöstä vastaavan ryhmän puheenjohtajana ja Euroopan keskuspankin setelijohtajana. Ennen siirtymistään Euroopan keskuspankkiin vuonna 1998 Heinonen vastasi maksuvälineistä Suomen Pankissa.

Uusi teos ”Hallitus kansan kukkarolla. Seteleiden leikkaaminen vuosien 1945 ja 1946 vaihteessa” täydentää Antti Heinosen aikaisempia kirjoja Suomen setelihistoriasta. Tekijän aikaisemmat rahahistorialliset teokset ovat ”Viimeiset markat – Suomen markkamääräiset setelityypit 1945–2002”, ”Ensimmäiset eurot – Eurosetelisarjan synty, liikkeeseenlasku ja ensi vuosikymmen” (myös saksaksi ja englanniksi), ”Sodan ja rauhan rahat – Suomen erikoinen setelihistoria 1917–1945” ja ”Ruplista markkoihin – Suomen suuriruhtinaskunnan setelit 1812–1898”.

Tilaisuus pidettiin virtuaalitapahtumana ja sen esityskalvot ja tallenne ovat nähtävissä alla:

.