Eurokäteisen synty

Rahamuseon tapahtuma
|

Tänä päivänä käteiseuro, eurosetelit ja – kolikot eivät herätä suuria tunteita. Toisin oli runsaat kaksikymmentä vuotta sitten, vuodenvaihteessa 2001 ja 2002, kun ne otettiin käyttöön.

Rahojen käyttöönottoa edelsi lähes kymmenen vuotta kestänyt valmisteluprosessi, jonka tuloksena syntyi niiden ulkoasu ja muut yhteistä rahaa koskevat päätökset. Eurokäteisen käyttöönottoa on luonnehdittu rauhanajan suurimmaksi logistiseksi operaatioksi Euroopassa. Siihen liittyi myös merkittäviä tuotannollisia ja viestinnällisiä haasteita.

Euroopan keskuspankissa eurokäteisen käyttöönotosta 20 vuotta sitten vastannut setelijohtaja Antti Heinonen kertoo rahojen synnystä, johon liittyi myös monia mielenkiintoisia tarinoita.

Tilaisuuden esityskalvot:

Tilaisuuden videotaltiointi:

Tämä tilaisuus on osa Studia monetaria -luentosarjaa. Studia monetaria -luentosarjan aiheet liittyvät Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan toimialaan ja historiaan. Luennoijat ovat alansa huippuasiantuntijoita ja työskentelevät pääosin Suomen Pankissa ja Finanssivalvonnassa. Sarjan luennot ovat yleistajuisia, eikä niiden seuraamiseen tarvita erityisiä taustatietoja. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.