Skulpturer

Grrrymt värdefullt
Finland på flaska och burk


Grrrymt värdefullt

Vad är värdefullt i framtiden? Hur ser det ut? Elever vid Helsingin kuvataidelukio dryftar dessa frågor i sina miniatyrskulpturer.


kuva

Hanna Hellgren
Utan titel
2016
Textil, olika material


kuva

Iiris Juvonen
Utan titel
2016
Textil, olika material

Verket har fått sin inspiration från havet och från traditionella tiaror och värdefulla huvudbonader. Kronorna uttrycker i allmänhet hög status, men jag ville betona att man även av billiga material kan skapa vackra föremål.


kuva

Anni Jurvanen
Utan titel
2016
Textil, olika material

Utgångspunkten för arbetet var användningen av returmaterial och dyrbarhet. De svarta papperen är karamellpapper. Jag tänkte att kombinationen av svart och gyllene ger ett dyrbart intryck. De svarta fåglarna är däremot sorgsna. Jag har vikt fåglar i många år, eftersom jag någon gång läst att man enligt en japansk legend får en önskan eller lycka genom att vika 1 000 origamitranor. Jag har troligtvis redan vikt över tusen av dem, men jag gör det fortfarande ibland. Jag ville med mitt arbete endast skapa någonting vackert, något märkvärdigare budskap har det inte. Var och en kan tolka det på sitt eget sätt.


kuva

Liisa Kantokorpi
Utan titel
2016
Textil, olika material


kuva

Emma Kettunen
Utan titel
2016
Textil, olika material


kuva

Jessika Rosvall
Utan titel
2016
Textil, olika material

Impulsen till verket kom från arbetena vid en kurs i tovning, de olika materialen och själva motivet. Pengar och de föreställningar som hänför sig till pengar inspirerade till att göra smyckena och dekorationerna samt vingarna som det inte går att flyga med. Verket berättar om skönhet, inställningen till skönhet och vad människorna är beredda att göra för skönheten.


kuva

Milena Savola
Utan titel
2016
Textil, olika material


kuva

Ylva Wahlström
Pärla
2016
Textil, olika material

Dyrbar gav mig associationer till glitter, sjöns glitter.


Finland på flaska och burk

Finland i ett paket, framtidens försäljningsartiklar. Konstnärerna har planerat och utformat en förpackning med något finländskt. Förpackningens färg och form berättar om dess innehåll. Innehållet varierar mellan konkret och immateriellt. Konstnärerna är elever vid Helsingin kuvataidelukio.


Markus Anttonen
Fågelsång
2016


Emma El Mountassir
Blåa ögon-ögondroppar
2016

Överdriven optimism eller blåögdhet är till nackdel, om det förhindrar eller bromsar upp förändringen mot det bättre.


Aapo Franssila
Utan titel
2016


Mara Harju
Finskt björkte
2016

Jag fick idén att i stället för vanliga teblad använda bladen från Finlands nationalträd, vårtbjörken.


Pihla Henttunen
Illuminati
2016


Beatrice Joakit
Utan titel
2016


Emma Kamutta
Folkdans
2016

Ett plötsligt behov av att folkdansa kan komma också i överraskande situationer. Med ett folkdanspaket i fickformat kan du tillfredsställa ditt folkdansbegär var som helst och när som helst. Paketet innehåller en famn mönstervävt band, som gör vilken situation som helst till en verklig folkdansstund. Knyt bandet runt pannan och ta en svängom!


Annina Kauppila
Utan titel
2016


Josua Kerkis
Utan titel
2016


Martta Kiikeri
Midvintermörker
2016


Mai Kovanen
Sisu stillskott
2016

Uppgiften var att paketera Finland och finskheten – och vad beskriver den finländska personligheten bättre än vår sisu? Vad händer om nutidens finländare inte känner sig tillräckligt sega och uthålliga, då de inte vänjer sig vid likadana prövningar som tidigare generationer? Det tär på identiteten. Alltså: varför kunde inte dagens läkemedelsindustri också här komma till undsättning? Inte fås ju heller t.ex. vitaminer längre från frukt, utan från burk. Varför skulle man behöva göra sig besvär med sisun, då också den kan läggas på burk?


Vera Lehtoranta
Utan titel
2016


Allikaisa Mallasto
Timmerflottarnas tårar
2016

Under semesterperioden på sommaren visas det ofta förtjusande gamla svartvita filmer. I dessa filmer presenteras många olika finländska traditionella färdigheter inom hantverk och jordbruk. Jag kom att tänka på timmerflottarna. Det är inte alldeles enkelt att balansera på stockarna. Denna bit av Finlands historia visar oss: oavsett vad som hänt i vår historia har vi alltid rest oss till en ny blomstring.


Anniina Marjakangas
Midsommarnatt
2016


Inka Mattila
Utan titel
2016


Kaisa Mäki
Salmiak-lingonpastiller
2016

Verkets motiv var frågan om Finland läggs i ett paket, vad skulle det då vara? Jag började fundera på finländska smaker. De första som jag kom att tänka på var salmiak och lingon. Sedan övervägde jag vad jag skulle göra med dem. Efter många alternativ stannade jag för pastiller.


Nelli Oksanen
Salmiak
2016

Jag försökte komprimera finskheten i en förpackning. Salmiaken kändes som en bra idé.


Suvi Pensala
Sagoskogens hårspännen
2016

Förpackningen är en tändsticksask med barr. Den fick sin inspiration från Jean Sibelius, som bar med sig mossa i en tändsticksask för att ge inspiration till sina kompositioner. Barren kan betraktas som en symbol för hårspännen.


Helmi Roininen
Sommarnatt
2016

Jag fick idén till verket genom att fundera på det som jag tycker bäst om med Finland, och det som jag allra först kom att tänka på var de vackra färgerna på sommaren, särskilt soluppgångar och -nedgångar. Jag lekte med mina gamla sommarminnen och stannade för ett minne, där vi vakar med kompisarna hela natten och tittar på soluppgången. Inspirerad av minnet ville jag i mitt arbete beskriva den finska sommarnattshimlens färger och stämning.


Noora Rouvinen
Den finska sommaren
2016

Motivet för arbetet var att utveckla en förpackning för någonting i finsk anda. Jag fick idén till mitt arbete från mina personliga erfarenheter av den finska sommaren. Varje gång som min familj åker ut till sommarstugan tycks regnet följa oss. När semestern och sommarlovet är slut och vi återvänder till arbetet och skolan, tittar solen fram igen. I verket komprimeras således den typiska finska sommaren.


Jasmin Salonen
Finskhet i ett paket
2016

Jag fick impulsen till verket från finskheten som helhet: Finlands kultur och de ”vanor” som är mycket stereotypa för oss finländare.


Ronja Sandell
Tolerans
2016


Sara Selonen
Utan titel
2016


Eve Semenova
Finlands ishockeyframgång-handkräm
2016


Sole Stenfors
Utan titel
2016


Uliana Syroezhina
Finlands idé
2016

Verket skildrar finskheten och Finlands idé. Jag utgick från frågan om finskhet på något sätt kan hanteras och är det något som finns på riktigt och om ja, hur tar den sig uttryck? Jag kommer själv från ryska Karelen och också där finns bastu, norrsken och en vacker natur, men jag är trots allt ryss och inte finne. Enligt min åsikt kan finskheten inte avbildas, även om den återges i varje finländskt verk, i arkitekturen och i människan. Finskhet är så att säga den anda som finns överallt och avser inte en bestämd sak. Därför är min låda tom.