Tuloerot ja talouskasvu -tilaisuuden tallenne katsottavissa

Aika: tiistai 6.9. klo 17.00–18.00
Paikka: Suomen Pankin rahamuseo, Snellmaninkatu 2, Helsinki

Mitä eriarvoisuudella tarkoitetaan ja miten se ilmenee länsimaissa? Hidastavatko tuloerot talouskasvua?

Näistä kysymyksistä rahamuseossa keskustelevat Heikki Hiilamo, Matti Tuomala ja Markus Haavio. Keskustelua moderoi Suomen Pankissa pitkän päivätyön tehnyt VTT Antti Suvanto

Tilaisuuden tallennetta voi seurata alla (kesto 60 minuuttia):

Twitter-keskustelu tunnuksella #tuloerotjakasvu.

Tuloerot ovat parin viime vuosikymmenen aikana kasvaneet useassa länsimaassa ja kysymys on ajankohtainen myös Suomessa. Perinteisesti taloustieteilijät ovat ajatelleet, että tulonjaon epätasaisuus ja taloudellinen kasvu kuuluisivat yhteen. Tuoreet kansainvälisiset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet tuloerojen nousun hidastaneen talouden kasvua.

Keskustelijoista

Heikki Hiilamo toimii professorina Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksella. Yksi hänen tutkimuskysymyksistään on ollut eriarvoisuuden ilmeneminen ja sen vaikutukset länsimaisissa yhteiskunnissa. Hiilamo on toiminut aiemmin mm. Kansaineläkelaitoksessa tutkimusprofessorina.

Matti Tuomala on kansantaloustieteen professori Tampereen yliopistossa. Hän on erikoistunut julkiseen talouteen, verotukseen sekä tuloeroihin.

Markus Haavio on neuvonantaja Suomen Pankin tutkimusyksikössä. Hänen tutkimuksensa kohteena on ollut mm. behavioraalinen julkinen talous ja hän on kirjoittanut eriarvoisuuden merkityksestä talouskasvulle.

Rahamuseon tilaisuuksista

Suomen Pankin keskustelusarjojen tarkoituksena on avata yleisölle talouden käsitteitä. Keskusteluun voi osallistua paikan päällä ja suoraa lähetystä voi seurata myös verkosta. Tilaisuuden jälkeen keskustelusta julkaistaan videotallenne.

Uudistettu rahamuseo sijaitsee aivan Helsingin tuomiokirkon vieressä, osoitteessa Snellmaninkatu 2. Tilaisuuteen on vapaa pääsy eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon.