Suomen Pankin avoimet ovet rahamuseossa 25.-28.5.2018

Rahamuseossa järjestetään Suomen Pankin avointen ovien aikana useita tapahtumia. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy mutta paikkoja on rajoitetusti.

Museon pysyvän näyttelyn lisäksi voi tutustua myös Suomen Pankista sisällissodan aikaan kertovaan näyttelyyn "Suomen Pankki 1918".

Suomen Pankin päärakennuksen tapahtumista on tietoa pankin verkkosivuilla.

Perjantai 25.5.
Museo on auki klo 11–20.
Opastetut kierrokset rahan maailmaan tasatunnein klo 12, 13, 14, 15, 16 ja 17. Opastukset ovat maksuttomia.

Lauantai 26.5.
Museo on auki klo 11–17.

Klo 14 on yleisölle avoin keskustelutilaisuus aiheesta Vuosi 1918 kirjallisuudessa ja tutkimuksessa, jossa keskitytään uusimpiin sisällissotaa käsitteleviin kirjoihin ja tutkimuksiin.

Sisällissotaa on käsitelty suomalaisessa kirjallisuudessa mittavasti, sodan päättymisestä alkaen. On romaaneja, on aikalaiskuvauksia, naisten sekä lasten kohtaloihin keskittyviä teoksia ja muistelmia. Eri tyylilajeja – kaunokirjallisuutta, tietokirjallisuutta ja akateemista tutkimusta – on julkaistu jokaisella vuosikymmenellä.

Aiheesta keskustelevat professori emeritus Seppo Hentilä, kirjailija Anneli Kanto ja kirjailija Antti Tuuri. Keskustelun juontaa Erkki Liikanen.

Seppo Hentilä on tutkinut vuoden 1918 tapahtumia ja niiden jättämiä jälkiä teoksissaan Saksalainen Suomi 1918 (2016; yhdessä Marjaliisa Hentilän kanssa) sekä Pitkät varjot: Muistamisen historia ja politiikka (2018).
Anneli Kanto on tamperelainen kirjailija, joka on kuvannut sisällissodan ihmiskohtaloita romaaneissaan Veriruusut (2016) ja Lahtarit (2018).
Antti Tuuri on Pohjanmaalla syntynyt kirjailija, joka on käsitellyt vuotta 1918 useissa teoksissaan, mm. Kylmien kyytimies (2007) Surmanpelto (2008), Suuri viljajuna Siperiasta (2009) ja Tammikuu 1918 (2017).

Klo 16 historiantutkija Vappu Ikonen esittelee museon vaihtuvan näyttelyn "Suomen Pankki 1918".

Sunnuntai 27.5.
Museo on auki klo 11–17.
Museossa järjestetään sunnuntaina kaksi tilaisuutta, joissa esitetään Peter von Baghin viimeisinä vuosinaan tekemä persoonallinen dokumenttielokuva ’Suomalaiset ja raha – rakkaustarina’. Dokumenttielokuvassa yhdistyy taide ja arjen historia, ja siitä välittyy katsojille Peter von Baghin huumori ja humanismi.

Tilaisuuden musiikista vastaa Kaurismäen elokuvissa usein näytellyt taiteilija Sakari Kuosmanen. Lämpimästi tervetuloa!

Tilaisuus I
12:30 alkaen:
Tilaisuuden avaus
Sakari Kuosmanen: tunnettua elokuvamusiikkia
Antti Alanen, Sakari Kuosmanen ja Erkki Liikanen keskustelevat Peter von Baghin elämäntyöstä
’Suomalaiset ja raha – rakkaustarina’

Ohjelman kesto n. 1h 30 min

Tilaisuus II
klo 14:45 alkaen
Ohjelma kuten yllä mutta tässä tilaisuudessa esitetään ensimmäisen tilaisuuden keskustelu videotallenteena.

Peter von Bagh (1943-2014) oli suomalainen elokuva-alan moniosaaja sekä kirjailija, historiantutkija ja festivaalijohtaja. Hän on tehnyt kymmeniä televisioelokuvia, dokumentteja sekä kirjoittanut liki 40 tietokirjaa. Hän johti Suomen Elokuva-arkistoa ja lukeutui Sodankylän elokuvajuhlien perustajiin.

Antti Alanen on palkittu tietokirjailija, joka on osaltaan jatkanut Peter von Baghin työtä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVI:n ohjelmistosuunnittelijana ja erityisasiantuntijana. Hän on mm. toimittanut yhdessä saksalaisen kriitikon Olaf Möllerin kanssa kirjan Citizen Peter, jossa Peter von Baghin monipuolista elämänuraa tarkastellaan useasta näkökulmasta.

Sakari Kuosmanen on suomalainen laulaja ja näyttelijä, joka on levyttänyt useita sooloalbumeita ja ollut ohjaaja Aki Kaurismäen luottonäyttelijä. Hän on esiintynyt mm. elokuvissa ’Toivon tulla puolen’ (2017), ’Mies vailla menneisyyttä’ (2002), ’Juha’ (1999) ja ’Kauas pilvet karkaavat’ (1996).

Maanantai 28.5.
Museo on auki klo 11–20.