Tietoa museosta

Helsingin tuomiokirkon kivijalkaan perustettu rahamuseo sijaitsee Snellmaninkadulla Suomen Pankin naapurissa, Senaatintorin kulmalla. Museo esittelee rahan historiaa ja keskuspankin toimintaa. Museossa on myös pieni kahvila ja museomyymälä. Rahamuseoon on vapaa pääsy.

Järjestämme maksuttomia opastuskierroksia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sopimuksen mukaan. Kierroksen voi varata etukäteen joko sähköpostitse tai puhelimitse. Opastuksen pituudesta ja laajuudesta voi sopia etukäteen.

Raitiovaunut 1, 1A, 7A ja 7B pysähtyvät aivan museon oven eteen. Linjojen 2, 4 ja 5 raitiovaunut kulkevat sadan metrin päästä Senaatintorin toiselta puolen. Suosittelemme julkisia liikennevälineitä, sillä museon lähellä ei juuri ole pysäköintimahdollisuuksia. Senaatintorilla on muutamia pysäköintiruutuja (myös linja-autoille).

Oppilasryhmän kanssa rahamuseoon?

Rahamuseo on suunniteltu erityisesti oppilaita varten ja opetuksessa hyödynnettäväksi. Oppilasryhmien kiertokäynnit kestävät oppitunnin verran. Niillä käydään läpi rahan ja rahajärjestelmien historiaa Suomessa ja muualla maailmassa, Suomen Pankin asema ja nykytehtävät osana eurojärjestelmää, kansantalouden perusteita sekä katsaus suomalaisiin maksuvälineisiin taiteena.

Museokäyntiä voi syventää kysymyslomakkeella. Oikeat vastaukset löytyvät museosta ja jaetaan lisäksi opettajille museokäynnillä. Lisää opetuskäytössä sovellettavia tehtäviä on osiossa ”Pelit ja multimediat”. Materiaalia talousosaamisen edistämiseen on myös Suomen Pankin ylläpitämällä Eurokampus-sivustolla, www.euro.fi.


Näytä suurempi kartta

Mikäli oheinen karttakuva ei näy, avaa se suoraan Google mapsissa.

Suomen Pankin numismaattinen kokoelma

Rahamuseon kokoelmat perustuvat Suomen Pankin numismaattiseen kokoelmaan ja muihin museoesineisiin. Kokoelman kohteita esitellään rahamuseossa sekä perusnäyttelyssä että vaihtuvissa näyttelyissä. Kokoelma ei ole kokonaisuudessaan avoin suurelle yleisölle. Kokoelmasääntö (PDF, 0,2 Mt)