Lainalaskuri

Lainalaskurilla voit kokeilla, millaisiin lainasummiin sinulla todella on varaa nyt tai tulevaisuudessa. Laskurin avulla voit selkeästi hahmottaa, mitä lainan ottaminen todella maksaa ja millaisista summista koroissa voi olla kyse.

Kokeile lainaehtoja eri muuttujia käyttäen. Syötä laskuriin ensin lainasumma tai maksuerä. Anna sitten muille muuttujille erilaisia arvoja. Näin voit tutustua siihen, miten takaisinmaksuaika, maksuerien lukumäärä ja korko vaikuttavat yhteen maksuerään tai kuinka suuren lainan pystyt hoitamaan tietynsuuruisella maksuerällä.

» Käynnistä lainalaskuri!

Huomaa! Lainalaskurissa suurin mahdollinen vuosikorko on 25 %, mutta monien lainojen korko on paljon korkeampi. Esimerkiksi pikavipin todellinen vuosikorko voi olla satoja prosentteja.

Laskuri sopii tasaerälainan laskemiseen eli perustuu olettamukseen, että velallinen maksaa jokaisena eräpäivänä korosta ja lainapääoman lyhennyksestä koostuvan vakiosumman. Korkojen ja lyhennysten osuus kokonaissummasta voi vaihdella. Laina-ajan alkupuolella erä koostuu yleensä suurimmaksi osaksi koroista, loppupuolella lyhennyksestä.

Laskurissa oletetaan, että korko pysyy koko laina-ajan kiinteänä. Useat pankkilainat Suomessa ovat vaihtuvakorkoisia, eli maksettava korko vaihtelee viitekoron muuttuessa. Näitä viitekoron muutoksia ei yleensä voi tietää etukäteen.

Laskurin laskentamallissa ei ole otettu huomioon kaikkia sellaisia kuluja, joita lainan ottamiseen saattaa liittyä. Lainalaskuri on tarkoitettu opetuskäyttöön. Älä tee lainapäätöksiä tämän laskurin perusteella.