Uusin näyttely

1930-luvun lama

Mikä lama?

Suuri lama oli Yhdysvalloista alkanut ja 1930-luvulla kärjistynyt taloudellinen kriisi, joka horjutti yhteiskuntaa ja taloutta myös Euroopassa ja Suomessa. Kaikkialla esiintyi pankkikriisejä, deflaatiota ja konkursseja.

Yhdysvalloissa teollisuustuotanto väheni lähes puolella, ja työttömyys lisääntyi ennätyksellisen suureksi. Euroopassa lama johti valuuttakriiseihin, työttömyyteen ja poliittisiin mullistuksiin kuten diktatuurien syntyyn. Suomessa pulakaudeksi kutsuttu lama oli lievempi kuin muualla Euroopassa, mutta aiheutti täälläkin suuria velkaongelmia ja työttömyyttä erityisesti maa- ja metsätaloudessa.

Rahapolitiikassa lama johti luopumiseen kultakannasta. Pankkien sääntelyä tiukennettiin. Muita seurauksia oli suhdanteita tasaavan talouspolitiikan ja valtiollisen sosiaalipolitiikan aloittaminen monissa maissa.

Tutustu näyttelyyn virtuaalisesti

Pääjohtaja Erkki Liikasen avauspuhe.

Pääjohtaja Liikanen avasi näyttelyn.

Taloushistorian professori Sakari Heikkinen Helsingin yliopistosta piti rahamuseon studia monetaria -luentosarjassa 10.5.2016 luennon "1930-luvun lama ja sen opetukset". Luennon taltiointi on nähtävissä tämän linkin kautta.

Professori Heikkinen luennoi 1930-luvun lamasta.

Joulupakettien keräys vähävaraisille vuonna 1931. Kuva: Museovirasto

Joukupakettien keräys vähävaraisille vuonna 1931.

Näkymä näyttelyyn

Näkymä näyttelyyn