Kansakunnan omaisuutta

Taidetta ja tarinoita 100-vuotiaasta Suomesta

Suomen Pankin taidekokoelma muodostaa ainutlaatuisen kokonaistaideteoksen. Se ei tarkoita tyylin ja hankintojen yhtenäisyyttä vaan teoksia, jotka kertovat yllättäviäkin asioita kansallisen taiteemme eri vaiheista autonomian ajalta tähän päivään.

Kiinteät monumentaaliteokset Juho Rissasen lasimaalauksesta Rut Brykin keramiikkareliefiin kuvastavat pankin pyrkimystä uudistaa työympäristöään kunkin ajankohdan merkittävällä taiteella. Sodanjälkeiset suuret taideteokset hankittiin tilaustyönä naistaiteilijoilta kuten Brykiltä, Dora Jungilta ja Eva Anttilalta. Viimeistään nyt on syytä liittää heidän modernit tekstiili- ja keramiikkateoksensa eturivin kuvataiteen historiaan. Ne eivät ole teollista suunnittelua vaan itsenäisiä, uraauurtavia taideteoksia samalla tavalla kuin esimerkiksi Sam Vannin tai Juhana Blomstedtin työt.

Suomen Pankin päärakennuksen arkkitehti, maan ensimmäisen kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun (1876) voittaja Ludwig Bohnstedt yhdisti ehdotuksessaan sujuvasti eri tyylejä synnyttäen ”vapaasti tulkittua roomalaista renessanssia”. Bohnstedtin eklektinen suunnitelma on kestänyt hyvin vaihtuvien tarpeiden ja sodan vaurioiden tuomat muutokset sekä mittavan lisärakentamisen. Ehkä tämän moni-ilmeisyyden ansiosta pankin uusimmatkin taidehankinnat löytävät vaivatta sijansa historiallisessa miljöössä. 

Markku Valkonen
Näyttelyn kuraattori

Tutustu näyttelyyn: Kansakunnanomaisuutta.fi